Supply Chain Professionals Sharing Knowledge
Supply Chain Professionals Sharing Knowledge

Kennis

  • Filter op topic:

  • Sorteer op:

Vraag voorspellen: kunnen experts het beter?

Afgelopen week was ik aanwezig op de jaarlijkse conferentie rondom besliskunde (‘operational research’) in Lancaster, Engeland. Daar waren met name een aantal interessante sessies over het voorspellen van de vraag, en ik bespreek hier een aantal punten die naar voren kwamen.

De beste planner is een luie planner

Waarom is de luie planner de beste? Een luie planner blijft nadenken en reflecteren op zijn werk. Hoe zorg je dat jouw planners ook luie planners worden? En dat ze niet afglijden tot een gedemotiveerde of lakse planner? Dat heeft volgens mij alles te maken met de aansturing van het team van planners.

Voorraadkosten: hoe bereken je die eigenlijk?

Het exact bepalen van voorraadkosten is erg lastig, weet hoogleraar Ruud Teunter. Een bedrijf waar dat gebeurt, is hij nog nooit tegengekomen. Gelukkig is er een houtje/touwtje-methode die overwegend goed werkt … tenminste zolang een voorraadmanager beseft wanneer hij hier vanaf moet wijken.

Inkoopprijs ≠ supply chain kosten

Heb jij er ook zo eentje? Zo’n collega van de afdeling Inkoop die quasi nonchalant bij de koffieautomaat aan je vraagt of je ‘even’ een extra inkooporder kunt plaatsen van een paar duizend euro, omdat hij een fan-tas-tisch mooie deal heeft gescoord? Maar hoe fantastisch is die deal nu echt?

Master Data Management #1: Beheer groeiend assortiment

Bedrijven bieden steeds meer artikelen aan en hebben daardoor steeds meer artikeldata te beheren. Hoe regel je dat? In deze vijfdelige serie blogs exploreert IMCC-expert Sjoerd Leiker het vakgebied Master Data Management. In deel 1 gaat hij in op de rol van een Product Information Management (PIM)-systeem.