Supply Chain Professionals Sharing Knowledge
Supply Chain Professionals Sharing Knowledge

Kennis

  • Filter op topic:

  • Sorteer op:

Beter voorraadbeheer met big data?

‘Big data’ , ‘data analytics’, ‘data mining’, iedereen heeft het er over, maar wat is het nu eigenlijk en wat heb je er aan? Kunnen data afkomstig van social media leiden tot beter voorraadbeheer en betere voorraadbeslissingen? Hoogleraar Ruud Teunter heeft zo zijn twijfels.

De meest fantastische baan ter wereld

Supply chain planner is de meest fantastische baan ter wereld, betoogt IMCC-blogster Wendy Kanters in haar eerste blog. Hoe fantastisch is het om de spil binnen de totale keten te zijn en met één druk op de knop een willekeurige afdeling aan het huilen te krijgen.

Hoe meet je de servicegraad?

Als supply chain professionals het over servicegraad hebben, bedoelen ze vaak iets anders dan wat in hun ERP-software wordt gemeten, constateert hoogleraar Ruud Teunter. Het is volgens hem hoog tijd dat ze uitzoeken hoe in hun bedrijf eigenlijk de voorraden worden aangestuurd.

Vraag-substitutie: meer of minder voorraad?

Voorraadplanners gaan er vaak vanuit dat een consument die iets heeft gekocht specifiek op zoek was naar dat artikel. Maar dat is niet altijd het geval. Soms was een ander product niet voorradig of is de koper van gedachte veranderd. Ruud Teunter over de consequenties van vraag-substitutie op voorraadoptimalisatie.

Voorraadbeheerder moet gaan sturen op marge

De rol van voorraadbeheerder zal drastisch veranderen, stelt supply chain-expert Walther Ploos van Amstel. Door voorraden slim te alloceren naar die afzetkanalen waar de hoogste marge zit, maakt hij het verschil tussen winst of verlies. Cruciaal hierin is zijn kennis over product lifecycle management. In dit artikel licht Walther Ploos van Amstel de veranderende rol van de voorraadbeheerder kort toe.