Supply Chain Professionals Sharing Knowledge
Supply Chain Professionals Sharing Knowledge

Kennis

  • Filter op topic:

  • Sorteer op:

De beste planner is een luie planner

Waarom is de luie planner de beste? Een luie planner blijft nadenken en reflecteren op zijn werk. Hoe zorg je dat jouw planners ook luie planners worden? En dat ze niet afglijden tot een gedemotiveerde of lakse planner? Dat heeft volgens mij alles te maken met de aansturing van het team van planners.

Voorraadkosten: hoe bereken je die eigenlijk?

Het exact bepalen van voorraadkosten is erg lastig, weet hoogleraar Ruud Teunter. Een bedrijf waar dat gebeurt, is hij nog nooit tegengekomen. Gelukkig is er een houtje/touwtje-methode die overwegend goed werkt … tenminste zolang een voorraadmanager beseft wanneer hij hier vanaf moet wijken.

Inkoopprijs ≠ supply chain kosten

Heb jij er ook zo eentje? Zo’n collega van de afdeling Inkoop die quasi nonchalant bij de koffieautomaat aan je vraagt of je ‘even’ een extra inkooporder kunt plaatsen van een paar duizend euro, omdat hij een fan-tas-tisch mooie deal heeft gescoord? Maar hoe fantastisch is die deal nu echt?

Beter voorraadbeheer met big data?

‘Big data’ , ‘data analytics’, ‘data mining’, iedereen heeft het er over, maar wat is het nu eigenlijk en wat heb je er aan? Kunnen data afkomstig van social media leiden tot beter voorraadbeheer en betere voorraadbeslissingen? Hoogleraar Ruud Teunter heeft zo zijn twijfels.

De meest fantastische baan ter wereld

Supply chain planner is de meest fantastische baan ter wereld, betoogt IMCC-blogster Wendy Kanters in haar eerste blog. Hoe fantastisch is het om de spil binnen de totale keten te zijn en met één druk op de knop een willekeurige afdeling aan het huilen te krijgen.

Hoe meet je de servicegraad?

Als supply chain professionals het over servicegraad hebben, bedoelen ze vaak iets anders dan wat in hun ERP-software wordt gemeten, constateert hoogleraar Ruud Teunter. Het is volgens hem hoog tijd dat ze uitzoeken hoe in hun bedrijf eigenlijk de voorraden worden aangestuurd.