Een goed assortiment is essentieel voor een onderneming. Een goed assortiment moet leiden tot voldoende rendement om het voortbestaan van de onderneming te garanderen en de share-holders tevreden te stellen. Dit betekent dat we voortdurend moeten kijken of de diverse producten in de port-folio nog wel voldoende marge realiseren. Een XYZ -analyse (twee-dimensionele ABC-analyse) en een incrementele marge analyse zijn instrumenten om dit te evalueren.
Uit deze analyses blijkt dat slechts een zéér beperkt aantal producten (soms minder dan 5%) verantwoordelijk is voor het grootste deel van marge en omzet. Aan de andere kant van het spectrum vinden we dat de meeste producten géén on zelfs negatief bijdragen aan de marge van de onderneming. In groothandels omgevingen zijn situaties waarbij 25% van de producten minder van 0,5% van de marge realiseren eerder regel dan uitzondering zijn. Het is aan het management om te kijken wat met deze niet-productieve producten gedaan moet worden.
ABC-classificatie
De uitkomsten van bovenstaande analyses moeten leiden tot een ABC-classificatie waarbij een onderscheid wordt gemaakt tussen belangrijke producten (lees: veel aandacht aan geven) en onbelangrijke producten (lees: geen aandacht aan besteden). Deze indeling is belangrijk voor het bepalen van de juiste voorraadstrategie en de juiste forecaststrategie.
Product-introducties vaak niet succesvol
Daarnaast zal een onderneming moeten blijven innoveren en op gezette tijden nieuwe producten aan zijn portfolio toe willen voegen. Helaas zijn niet alle product-introducties even succesvol. Het onderzoeksbureau Nielsen schat dat slechts 25% van alle product-introducties succesvol is. In de food-sector ligt dit percentage nog lager. Om te voorkomen dat er ongebreideld producten worden toegevoegd zijn er procedures nodig om alleen mogelijke succesvolle producten toe te voegen. Helaas is dat natuurlijk niet altijd even voorspelbaar. Er zijn twee Instrumenten om dit proces te faciliteren.
Assortimentsindex
Op de eerste plaats de assortimentsindex, die op basis van subjectieve criteria kijkt of het úberhaupt wenselijk is een bepaald product te introduceren. Op de tweede plaats een infaseer-procedure, die vastlegt welke gegevens nodig zijn bij een product-introductie. We moeten hierbij denken aan hoeveel omzet/marge/verkoop gerealiseerd moet worden binnen welke tijd.
Tenslotte zal elk product een keer op het einde van zijn product-life-cycle komen en niet meer genoeg bijdrage leveren aan het resultaat. Dit ‘niet genoeg’ moet vastgelegd worden in een uitfaseerprocedure zodat op objectieve gronden een product uit het assortiment kan worden.
Toepassen van de bovengenoemde instrumenten zal leiden tot een gebalanceerde product portfolio.
Zie ook: Product Lifecycle Management, de juiste voorraadstrategie voor iedere fase.
Bronnen
Durlinger P.P.J. [2016]
Een Groot Assortiment Kost Geld?! -De Incrementele Marge Analyse-
White paper www.durlinger.nl
Durlinger P.P.J. [2016]
Infaseren en Uitfaseren – Een Managements benadering –
White paper www.durlinger.nl
Durlinger P.P.J. [2016]
Incourant: Bedrijfsrisico Of Falen? Een benadering voor managers –
White paper www.durlinger.nl
Durlinger P.P.J. [2016]
Grote assortimenten kosten geld?!
White paper/boekje www.durlinger.nl
Login om te reageren op dit artikel