Multi Echelon Inventory Planning is het integraal plannen van voorraden over verschillende locaties binnen één bedrijf. Het doel is tot een optimale balans te komen tussen servicegraad en werkkapitaal voor het gehele netwerk. In tegenstelling tot een lokale (traditionele) aansturing van een voorraadpunt worden keuzes over vraagvoorspelling en bestelsystemen op totaalniveau bekeken in plaats van op lokaal- of subniveau.
Netwerkstructuur en informatiebeschikbaarheid
Een multi echelon-omgeving bestaat uit meerdere niveaus van leverende en ontvangende locaties. Iedere locatie heeft een doorlooptijd; de tijd die het kost om producten toe te voegen aan de voorraad, inclusief de tijd voor transport, productie, planning, etc.
Om goederenstromen goed te laten verlopen, wordt er volop informatie uitgewisseld tussen locaties zoals bestellingen, voorraadposities en levertijden. De mate waarin deze informatie toegankelijk is binnen het hele netwerk wordt ook wel visibility genoemd en is bepalend voor de manier waarop forecasts worden berekend en bestellingen worden geplaatst.
Op basis van de netwerkstructuur en de mate van visibility kunnen we drie scenario’s voor multi-echelon voorraadplanning onderscheiden:
1. Single Echelon Netwerk Planning-scenario
Voor het eerste scenario gaan we uit van een traditioneel serieel netwerk waarbij op centraal niveau alleen informatie over de levertijd (stroomopwaarts), de centrale voorraadstand en historische orders beschikbaar is. Bij het maken van een forecast kan er enkel rekening worden gehouden met de ingaande en uitgaande goederenstromen van dit centrale warehouse. Er is geen informatie aanwezig over andere locaties en echelons.
2. Distribution Requirements Planning-scenario
In het tweede scenario is per voorraadpunt ook informatie over de bestelbehoeften en levertijden van de onderliggende kanalen beschikbaar. Forcasts kunnen worden gebaseerd op zowel de historische vraag als de bestelbehoeften van de onderliggende kanalen
Communicatie speelt in deze configuratie een belangrijke rol; het delen van informatie binnen het netwerk kan het opslingereffect verminderen. De forecast per locatie kan aanzienlijk worden verbeterd door rekening te houden met de onderliggende locaties en kanalen. Dit wordt ook wel Distribution Requirements Planning (DRP) genoemd. Voor het opstellen van de forecast is het belangrijk dat de informatie van de onderliggende niveaus zuiver en betrouwbaar is, wat in de praktijk vaak niet het geval is.
3. Integraal Multi Echelon Netwerk Planning-scenario
In de integrale multi echelon–benadering, het derde scenario, is er volledige visibility binnen alle echelons van het netwerk. Voorraadplanning kan worden gebaseerd op actuele Point of Sales (POS)-gegevens, dus van de daadwerkelijke vraag aan het einde van de keten. Zowel op centraal als op de onderliggende niveaus, kan een optimaal voorraadplan worden berekend, mits voldoende kennis en planningstools aanwezig. Doordat informatie over voorraadposities, levertijden en afzet in het gehele netwerk zichtbaar is, is de onzekerheid die leidt tot opslingereffecten nihil.
Welk scenario past het best
Bij het kiezen van een scenario moet een juiste balans wordt gevonden tussen de netwerkkarakteristieken (aantal vestigingen, interne levertijden, variatie in de vraag), de beschikbare informatie en de optimalisatiedoelstelling. Het meest geavanceerde scenario leidt niet per definitie tot de beste resultaten!
Onderstaande tabel geeft de vergelijkingscriteria bij het kiezen van het juiste scenario:
Login om te reageren op dit artikel