Bedrijven bieden steeds meer artikelen aan en hebben daardoor steeds meer artikeldata te beheren. Hoe regel je dat? In deze vijfdelige serie blogs exploreert IMCC-expert Sjoerd Leiker het vakgebied Master Data Management. In deel 1 gaat hij in op de rol van een Product Information Management (PIM)-systeem.
We kennen het allemaal wel, het boven ons hoofd groeien van het assortiment. Het lijkt wel een muizenplaag. Waar we voorheen 20.000 artikelen beheerden in het assortiment, is dat best snel gegroeid naar 200.000 artikelen. En de doelstelling is 2.000.000 artikelen! Hoe houd je dit onder controle en hoe zorg je ervoor dat de data allemaal klopt?
De trend van de assortimentsuitbreiding
Al jaren geleden is de trend ingezet van het ontzorgen van klanten. Is de klant naar iets op zoek? Dan voeg je het toe aan het assortiment. De keerzijde hiervan is dat assortimenten explosief groeien om klanten meerwaarde te bieden en zo te binden. Immers, waarom naar nog drie of vier anderen gaan als je het allemaal bij “mij” kan krijgen?
Er komt echter veel kijken bij het uitbreiden van het assortiment. Een houthandel die ook ijzerwaren aan gaat bieden en vervolgens de stap maakt naar gereedschap, stukadoorsmaterialen, ruwbouw en ga zo door. Waar men voorheen alleen expertise nodig had over hout, moeten medewerkers nu alles weten van alles wat maar met de bouw te maken heeft: Wanneer pas je welk materiaal toe? Hoe pas je het toe? Wat zijn de eigenschappen van het materiaal?
Enerzijds vraagt dit om goede, capabele medewerkers met de juiste expertise. Aan de andere kant kun je van hout uit je hoofd nog de eigenschappen weten maar wordt het een hele uitdaging om dit van alle bouwmaterialen te weten. Systemen bieden hierbij de oplossing. Systemen die het eenvoudig maken om aan de balie snel de juiste categorie van artikelen te vinden. Zo leggen medewerkers zonder veel moeite drie of vier artikelen naast elkaar om zo de klant de verschillen in eigenschappen uit te kunnen leggen en hierover te adviseren.
Artikeldata op orde
Een groeiend assortiment dwingt een organisatie om haar Master Data Management op orde te hebben. Door gestructureerd om te gaan met artikeldata vinden medewerkers makkelijk artikelen. Het is belangrijk dat ze artikelen kunnen opzoeken op basis van een klassieke categorie indeling, maar ook op basis van alternatieve categorie indelingen zoals bijvoorbeeld toepassingsgebieden of op eigenschappen. Door de resultaten vervolgens naast elkaar te kunnen leggen kunnen producten vergeleken worden en de klant geadviseerd. Systemen die hierbij kunnen helpen zijn PIM-systemen (Product Information Management systemen). In het volgende blog meer hierover!
Nationale Voorraaddag
Op donderdag 7 juni tijdens de Nationale Voorraaddag verzorgde Sjoerd Leiker van HSO en kennissessie over de ‘datagedreven groothandel’. Klik hier voor een terugblik op deze dag.
Login om te reageren op dit artikel